Specijalna bolnica Goljak predstavila robotsku rehabilitaciju za djecu

Specijalna bolnica za rehabilitaciju djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak predstavila je u četvrtak napredne robotske terapije kroz čiji je sedmotjedni ciklus na sedam rehabilitacijskih robota prošlo gotovo 350 djece.

Većinom je riječ o djeci s cerebralnom paralizom koja, uz motorička oštećenja često imaju pridružene poteškoće vida, pažnje te kognitivne smetnje, izvijestila je bolnica.

Više od 200 djece iskusilo je rehabilitacijske mogućnosti robota. Svaki dan, kapacitet od 16 djece omogućuje individualiziran pristup terapiji, prateći njihov napredak i prilagođavajući tretmane.

U rehabilitacijski protokol koji traje sedam tjedana uključena su djeca od četiri do 18 godina sa slabošću ruku ili nogu koja kognitivno mogu razumjeti zadatke koje zadaje robot.

Prema kliničkom iskustvu veliki pomaci uočavaju se u snazi zahvaćene ruke, koordinaciji pokreta, korištenju ruke u aktivnostima svakodnevnog života, boljoj stabilnosti trupa u sjedenju te pažnji tijekom izvršavanja zadataka.

Ravnateljica Specijalne bolnice Goljak Ivana Kern istaknula je da ta terapija poboljšava kvalitetu života te potiče razvoj motoričkih vještina.

“Inovativni robotski sustavi omogućuju preciznije i personalizirane terapijske postupke, prilagođene potrebama svakog djeteta, čime se stvara temelj za dugoročni napredak i samostalnost u svladavanju svakodnevnih izazova”, zaključila je.

Robotski uređaji imaju prilagodljive ortoze sa senzorima koji prate položaj uda te daju povratnu informaciju bolesniku i terapeutu.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Lora Vidović izjavila je da Zagreb razvija mrežu zdravstvenih i socijalnih usluga namijenjenih osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te da čak četvrtina djece dolaze izvan grada Zagreba.