Djeca s poteškoćama u razvoju imaju udrugu na otoku Šolti

ZAGREB, 14. rujna 2022. (Hina) -Djeca s poteškoćama u razvoju na otoku Šolti po prvi put imaju udrugu koja će se se brinuti o njihovom razvoju, a riječ je o nedavno osnovanoj Udruzi Osmijeh iz Grohota.

Udruzi je cilj socijalna integracija svih dobnih skupina na Šolti, s naglaskom na pomoći djeci s poteškoćama u razvoju, stoji u priopćenju. Predsjednica Udruge Osmijeh Ina Pavić rekla je da na Šolti do sada nije bilo udruge koja bi se bavila socijalno ugroženim skupinama, posebno djecom s poteškoćama u razvoju.

"Roditelji su zbog svakog pa i najmanjeg problema morali ići u Split što im je stvaralo dodatne teškoće, a sada bi pokretanjem ove Udruge, svima željeli omogućiti pomoć tu, na otoku", dodala je. Kako bi predstavili Udrugu, ali i dobili vjetar u leđa, nedavno su organizirali cjelodnevnu manifestaciju 'Sportom za Osmijeh', uz pomoć Općine Šolta i Turističke zajednice iz Šolte.

"Bilo je izvrsno. Odigran je Malonogometni turnir '4 kafića', a posebna atrakcija bili su moto- klubovi 'Veterani', 'Fjaka', 'Vuk Samotnjak' i mnogi njihovi prijatelji", rekla je Pavić te zahvalila "Jadroliniji" i šoltanskim ugostiteljima na pomoći u organizaciji manifestacije. Manifestacija 'Sportom za Osmijeh' tek je prva u nizu predstavljanja Udruge koja će, kako se nadaju, vrlo brzo imati i prve, konkretne projekte.

Tako će u suradnji s Rehabilitacijskim centrom Inkludo početi s pomoći djeci s teškoćama u razvoju. "Osim najmlađima, želimo pomagati i starijim stanovnicima Šolte, poticati empatiju, zajedništvo i pozitivan stav prema svima jer samo tako možemo ići naprijed s osmijehom na licu", istaknula je.

Od osnivanja, uz njih je načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić, a tu je i vrijedna logistika, kao i stručna pomoć splitskog Centra za socijalnu skrb. Zasad će Udruga Osmijeh koristiti školske prostorije Osnovne škole Grohote, no članovi udruge žele pronaći stalni smještaj na otoku, prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju. Zasad, kažu, prikupljaju novac za nabavku opreme pri terapeutskom radu s djecom.

(Hina) xbdj ybdj

 

TAGOVI