Drugi tjedan u rujnu Nacionalni tjedan prevencije suicida i depresije

Već ove godine, u drugom tjednu rujna, Hrvatska će obilježiti Nacionalni tjedan prevencije suicida i depresije i time se priključiti krugu zemalja koje su problem depresije i suicida shvatile kao jedan od najozbiljnijih javno zdravstvenih problema.

Žena

Obilježavanje tog Tjedana predložio je saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, a nakon što je prijedlog dobio Vladinu potporu predstoji mu tek formalno izjašnjavanje u Saboru.

Odbor se na taj korak odlučio potaknut pokazateljima kako je već prije korone od nekog oblika depresije u Hrvatskoj bolovalo više od 200 tisuća osoba, a pandemija i dva potresa dodatno su povećali anksiozne i depresivne simptome kod stanovništva.

Svako izvršeno samoubojstvo ima posljedice na mentalno zdravlje u prosjeku 134 osobe iz blizine preminulog, a osobito tragične posljedice ostavljaju suicidi djece i mladih pa je njihova prevencija među prioritetima svih svjetskih država, ističe Odbor.

Pozivajući se na znanstvena istraživanja, Odbor navodi kako je više od polovice samoubojstava povezano s nekim oblikom depresije, te kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako je depresija u ukupnoj svjetskoj populaciji drugi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima, odmah nakon ishemijske  bolesti srca.

”Rješenje problema suicida leži u prevenciji, osobito u liječenju depresije, pri čemu pomaže osvješćivanje javnosti i edukacija o potrebi traženja pomoći“, ističe Odbor i napominje kako mnoge europske i svjetske zemlje već, umjesto nacionalnog tjedna prevencije suicida i depresije, obilježavaju nacionalni mjesec prevencije.