Engleski uzgajivači protiv stresa nude ‘druženje’ s kravama

Mnogi posjetitelji odnedavno ne stižu izdaleka na farmu Dumble na sjeveru Engleske jer ondje žele kupiti sir i mlijeko, već da bi pomilovali ili očetkali kravu Morag ili neku njezinu 'prijateljicu' iz stada.

Krava

Fiona Wilson i njezini partneri s farme nov su sadržaj posjetiteljima počeli nuditi u veljači kad im je postalo jasno da njihove ekonomske nevolje neće nestati u skorije vrijeme.

“Neki ljudi vole kontakt s psima, drugi s mačkama ili konjima, a ima i onih koji vole ‘druženje’ s kravama”, rekla je AFP-u Fiona Wilson, pojasnivši da ljudi zapravo “dolaze zbog vlastite dobrobiti. Znanstveno je dokazano da blizina ovih velikih domaćih životinja mnogima ublažava tjeskobu te djeluje gotovo poput terapije”.

Vlasnici farme Dumble, blizu mjesta Beverlyja u istočnome Yorkshireu su, kao i mnogi drugi farmeri teško pogođeni naglim padom cijena mlijeka i u novije vrijeme visokom inflacijom. Ovaj su sektor u posljednjih nekoliko desetljeća napustili deseci tisuća uzgajivača.

Po službenim podacima knjižnice Donjeg doma britanskog parlamenta, u Ujedinjenom Kraljevstvu je 1950. godine bilo 196.000 farmi na kojima se proizvodilo mlijeko, no do 1995. ih je aktivno ostalo samo 35.700.

Pad cijena mlijeka i sve veći izdaci za energetske troškove, gorivo, stočnu hranu i gnojivo, nakon izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022. zapečatili su sudbinu mnogih poljoprivrednika. Podaci Odbora za razvoj poljoprivrede i hortikulture, udruge britanskih poljoprivrednika, kažu da je do listopada 2023. u Britaniji ostalo samo 7500 proizvođača mlijeka.

Usto su se vlasnici farme Dumble u posljednjih sedam godina šest puta suočili s poplavama zbog kojih je ona pod vodom bila mjesecima.

Shvativši da su im rashodi veći od prihoda Fiona i njezini partneri u siječnju 2022. odlučili su prodati svoje stado i započeti drugi posao.

Zadržali su pet krava, koje nisu mogli napustiti. “Smatrali smo ih, a to mislimo i danas, svojim prijateljicama. Tako su prijateljski nastrojene i oko sebe šire neki mir”, pojasnila je Fiona Wilson.

“Upravo zbog tog mira smo pomislili da bismo i posjetiteljima mogli ponuditi boravak s kravama, što bi nam omogućilo nešto veću zaradu, a i ljude bi zainteresiralo za to što mi ovdje zapravo radimo”.

Danas se čini da su i krave i posjetitelji vrlo zadovoljni. Fiona i partneri posjetiteljima govore o održivoj poljoprivredi. Zamijetili su da im je to zanimljivo. Maženje i četkanje krava privlači parove, obitelji i ljubitelje tih pitomih životinja iz cijele zemlje.

Druženje s kravama na farmi Dumble rezervirano je mjesecima unaprijed po cijeni od 50 funta (58,30 eura) po osobi. Morag i njezine prijateljice uživaju dok ih posjetitelji češkaju po bradi ili ih četkaju.