Kosovo prihvaća europski prijedlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom

BEOGRAD, 6. veljače 2023. (Hina) - Kosovo prihvaća europski prijedlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, izjavio je u ponedjeljak kosovski premijer Albin Kurti, unatoč tome što je zabrinut zbog zahtjeva Zapada da se lokalnim Srbima daju veća prava.

"Prihvaćamo prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalje razgovore i solidnom platformom za napredovanje", objavio je Kurti na Twitteru nakon sastanka s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom u Prištini.

Lajčak je potom otputovao u Beograd na sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji još traje.

Slovački diplomat doputovao je u regiju u vrijeme kad Washington i Bruxelles pokušavaju potaknuti dvije strane da prihvate europski prijedlog sporazuma koji podržava SAD.

On predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Beograd ustraje na tome da je formiranje ZSO ključna točka za nastavak dijaloga. Kurti je pak prošli tjedan rekao da bi mogao razmotriti osnivanje zajednice, ali samo ako je u skladu s kosovskim ustavom i ako se ne temelji isključivo na etničkim osnovama.

Nakon razgovora s Lajčakom, kosovski premijer je rekao da će se pitanja o međunarodnim jamstvima, mehanizmima implementacije i vremenskom slijedu razmotriti uskoro na pregovorima u Bruxellesu. "Demokratski koncepti europske orijentacije daju nam nadu", napisao je Kurti.

Beograd je europski prijedlog dramatično protumačio kao ultimatum kojim se uvjetuje napredak u eurointegracijokom procesu. Ako ga Srbija ne prihvati, prijeti zaustavljanje stranih investicija i ukidanje bezviznog režima sa zemljama EU-a, upozorile su srbijanske vlasti.