Mentalni trening, kućni ljubimci i vrtlarenje- manje stresa!

BEČ, 2. svibnja 2023. (Hina/APA) - Neurotransmiteri poput dopamina, serotonina, oksitocina ili endorfina utječu na različite oblike sreće i zadovoljstva, a otprije znamo da su naši osjećaji, raspoloženje i sreća odraz vrlo složenog međudjelovanja različitih hormona.

Dakle, naše emotivno stanje ne dolazi iz glave ni iz srca, već kroz aktivnost neurotransmitera prisutnih u našem mozgu. Hormoni kruže krvotokom, djeluju kao glasnici te utječu na brojne tjelesne procese.

U austrijskom zdravstvenom časopisu "Apotheken Umschau", stručnjaci pišu o tomu na koji način možemo postići da nam organizam otpušta upravo nabrojene glasničke tvari.

Dopamin, oksitocin i serotonin igraju središnju ulogu među glasničkim tvarima koje utječu na pojavu ushita, strasti, izazivaju trnce i potiču vjeru u ljubav.

Tu su i hormoni stresa poput kortizola i adrenalina. Neke tvari se nalaze samo u živčanom sustavu. Ondje posreduju kao glasnici među živčanim stanicama, a postoje i hormoni koji djeluju na organe u cijelome tijelu, što naravno uključuje testosteron i estrogen. 

Kućni ljubimici i mentalni trening snižavaju razinu hormona stresa

No kako postići da se osjećamo dobro? Primjerice, uz pomoć kućnih ljubimaca.

Temelj ovakve vrste privrženosti i ljubavi je isti onaj koji uočavamo između majki i novorođenčadi.

Istraživanja su pokazala da sam pogled na kućnog ljubimca, primjerice psa, potiče proizvodnju oksitocina u njegova vlasnika, a još i više njegovo maženje ili 'draganje' 

Isto je i ostalim kućnim ljubimcima. Stres se smanjuje, krvni tlak pada, a i redovitim šetnjama sa svojim četveronožnim prijateljem činite puno za svoje zdravlje i pridonosite tomu da se osjećate dobro.

Stres dugoročno može smanjiti i mentalni trening, bilo da se radi o klasičnoj meditaciji, autogenom treningu, ili vježbama svjesnosti.

Analizom kose je ustanovljeno da redovita tjelovježba trajno smanjuje razinu hormona stresa kortizola. Nakon vježbe se osjećate bolje i uravnoteženije. Posljedično, stres smanjuje rizik od razvoja depresije, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Vrtlarenje za dušu

Imate li za to priliku, redovito radite u svome vrtu…, ili na balkonu. Ponekad je dovoljno zapuštenu gredicu oplijeviti i počistiti korov. Ako ste spretniji napravite manju vrtnu kućicu ili orežite granje drveća.

Rad na otvorenom pruža velike benefite za zdravlje, potiče cirkulaciju i uravnotežuje i tijelo i duh. 

Volite li kuhati, koristite piletinu, soju, avokado ili ostale namirnice bogate triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja djeluje kao prirodni regulator raspoloženja. Na taj način potičete proizvodnju serotonina u organizmu.

Njegovu razinu potiču i masti, šećer i škrob, no budite oprezni – koristite ih samo u umjerenim količinama.