Nova studija: Kako smanjiti rizik od razvoja demencije među nogometašima

LONDON, 27. travnja 2022. (Hina/dpa) - Britanski istraživači kane angažirati 120 bivših profesionalnih nogometaša u sklopu nove studije koja će istražiti na koji način smanjiti rizik od razvoja demencije među nogometašima.

Svrha nove studije pod nazivom BrainHOPE je nadograditi i dopuniti studiju FIELD iz 2019., koja je otkrila da je rizik od razvoja demencije i sličnih poremećaja tri i pol puta veći među bivšim profesionalnim nogometašima nego u općoj populaciji.

U sklopu novog projekta, koji zajednički financiraju Engleski nogometni savez i FIFA, koristit će niz testova čiji je cilj usporediti zdravlje mozga bivših nogometaša u dobi od 40 do 59 godina sa zdravljem mozga u općoj populaciji te će pokušati istražiti postoje li načini da se taj rizik smanji. 

"Ovo je iznimno važna studija i zahvalni smo FA-i i FIFA-i na njihovoj potpori u nastavku naših istraživanja", rekao je voditelj studije, profesor Willie Stewart, konzultant neuropatolog i počasni profesor na Sveučilištu u Glasgowu.

Pod okriljem Sveučilišta u Glasgowu, projekt će se provoditi u suradnji sa Sveučilištem u Edinburghu, londonskim Imperial Collegeom i nizom stručnih suradnika.

U prethodnoj studiji FIELD, koju je također vodio prof. Stewart, znanstvenici su uspoređivali podatke iz zdravstvenih kartona 7676 bivših škotskih profesionalnih nogometaša rođenih između 1900. i 1976. s podacima iz zdravstvenih kartona 23.000 pojedinaca iz opće populacije.

Izvorna studija pokrenuta je nakon tvrdnji da je bivši napadač kluba West Brom, Jeff Asle umro od posljedica ponovljene traume glave.

Nekoliko članova reprezentacije Engleske koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1966., među kojima su Jack Charlton i Nobby Stiles, umrlo je nakon što je ustanovljeno da su bolovali od bolesti mozga i živčanog sustava za koje se vjeruje da su povezani s udarcima lopte glavom na treninzima.

Nakon objavljenih rezultata studije FIELD, FA, Premier League, Engleska nogometna liga, Udruga profesionalnih nogometaša i Udruga menadžera lige prošle su godine odlučili uvesti smjernice u kojima stoji da bi nogometaši u tjedan dana smjeli imati maksimalno 10 "snažnijih" udaraca lopte glavom tijekom treninga.

Charlotte Cowie, voditeljica dijagnostike izvedbe u sportskoj medicini Engleskoga nogometnog saveza smatra da je "pokretanje studije BrainHOPE još je jedan važan korak u promicanju razumijevanja dugoročnog zdravlja bivših profesionalnih nogometaša".

“Ovo istraživanje će nam pomoći da bolje shvatimo povezanost između igre i razvoja neurodegenerativnih bolesti te da se angažiramo na što ranijim intervencijama koje bi mogle pridonijeti smanjenju rizika od razvoja demencije ili tempa razvoja demencije” među bivšim nogometašima.