Oko 50.000 djece i mladih ima problema s mentalnim zdravljem…

ZAGREB, 15. lipnja 2023. (Hina) - Projekt Mentalna higijena pomaže djeci, mladima, ali i roditeljima u stvaranju redovitih navika za održavanje mentalnog zdravlja – u Hrvatskoj 50.000 djece od 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem.

Kako biti bolji u odgoju i osiguravanju kvalitetnog i podražavajućeg odnosa s djetetom, pitanje je koje si svaki roditelj često postavlja. Kada tome dodamo i izazove s kojima se danas susreću gotovo svi roditelji – od uspostavljanja ravnoteže privatnog i poslovnog života, mnoštva informacija dostupnih na internetu, promjene odgojnih praksi kao i samih struktura obitelji, posebno je važno obratiti pozornost na razvoj i mentalno zdravlje djece i mladih.

Naime, adolescencija je praćena brojnim fizičkim, emocionalnim i kognitivnim promjenama koje su razvojno očekivane. Dodatno tome, nedovoljno razumijevanje razlika koje postoje između adolescenata i odraslih osoba čest je izvor frustracije kako roditelja, tako i mladih.

S problemima mentalnog zdravlja susreću se djeca i mladi u Hrvatskoj što pokazuje i izvješće Stanje djece u svijetu za 2021. Prema podacima gotovo 12 posto djece u dobi od 10 do 19 godina u Hrvatskoj, odnosno njih gotovo 50 tisuća, ima probleme s mentalnim zdravljem.

No, kako bi djeca i mladi rasli u podražavajućem obiteljskom okruženju ponekad je i roditeljima potrebna pomoć i to kroz podršku u obliku korisnih informacija te razumijevanja okoline. Upravo je s tim ciljem održana radionica ''Kako biti bolji roditelj – od uspostave odnosa do izazova roditeljstva u adolescenciji'', u sklopu projekta Mentalna higijena, čiji je cilj pružanje dodatnog znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja djece i mladih. 

Radionicu je držala profesorica psihologije i predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka te izjavila:

''Djeca, za koju je pubertet već dovoljno intenzivno razdoblje, preplavljena su promjenama i zahtjevima u svojoj okolini, a tek razvijaju mehanizme suočavanja s istim. S jedne strane raste utjecaj vršnjaka, a s druge strane je utjecaj roditelja koji izražavaju svoje vrijednosti i pravila Identitet mladih u velikoj mjeri proizlazi upravo iz obitelji. Stoga je vrlo važno pružiti podršku roditeljima kako bi bolje razumjeli djecu i mlade, prepoznali znakove za brigu te znali kako i kada reagirati, a kada potražiti i stručnu pomoć''. 

Kontinuirana edukacija o važnosti stjecanja i održavanja brige o mentalnom zdravlju

Osim radionice za predstavnike medija, Wiener osiguranje u sklopu projekta održava radionice s istom tematikom i za svoje zaposlenike.

Kampanja projekta će se nastaviti i u jesen kroz web platformu www.mentalnahigijena.hr i edukativni sadržaj, radionice u osnovnim školama te organizacijom digitalnog natječaja i meet up-a za djecu i mlade s poznatim hrvatskim influencerima, ambasadorima projekta Mentalna higijena koji će mladima približiti ovu temu kroz dijeljenje svojih osobnih iskustava.

Mentalna higijena ujedno je i web platforma pokrenuta 2022. godine namijenjena učenju o važnosti stjecanja navika brige o sebi i svom mentalnom zdravlju.

Cilj inicijative je pomoći što većem broju djece i mladih koji se susreću s problemima u području mentalnog zdravlja.

Mnoštvo korisnog edukativnog sadržaja na temu mentalnog zdravlja djece i mladih – od savjeta kako izražavati osjećaje, kako prepoznati kad je potrebna podrška i kako ne samo primati, već i pružati pomoć drugima dostupno je web stranici www.mentalnahigijena.hr, Instagram i TikTok profilima kampanje te web stranici Hrabrog telefona.

Inicijator kampanje je Wiener osiguranje u partnerstvu s udrugom Hrabri telefon te uz podršku kreativne agencije Señor te medijske agencije iProspect.