Split održao akciju povodom Svjetskog dana prevencije suicida

ZAGREB, 12. rujna 2022. (Hina) -U povodu Svjetskog dana prevencije suicida, u Splitu je u subotu održana javna akcija u kojoj su građanima podijeljena 572 cvijeta u spomen na toliko osoba koje su prošle godine digle ruku na sebe.

Javnu akciju organizirala je udruga Feniks Split kako bi se skrenula pozornosti javnosti na sve veći problem sudicida. Želja im je, kažu, proširiti svjesnost o važnosti podrške osobama koje se nose s depresijom i sličnim mentalnim oboljenjima, podijeliti kontakt informacije za podršku takvim osobama i poslati poruku kako uvijek ima nade – jer u svakom od nas čuči nevjerojatna snaga, čak i kad se čini da je sve bezizlazno – posebno kad smo tu jedni za druge.

"Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. Dijeleći točno određeni broj cvjetova želimo na simboličan način u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti ovog problema, kao i naglasiti da se iza navedene statistike nalaze stvarni ljudi koji nisu vidjeli drugog načina za bijeg od patnje koju su osjećali", poručili su iz udruge Feniks.  U Hrvatskoj su prošle godine suicid počinile 572 osobe, a istraživanja, kažu u Feniksu, pokazuju da socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite.

"Želimo pokazati da nam je stalo, da treba slušati bez osuđivanja ili jednostavno biti tu za nekoga", poručili su i dodali kako sve to mogu biti ključni čimbenici kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života, ali, napomenuli su, ne treba zaboraviti ni na neophodnost stručne pomoći ili liječenja. Javna akcija se održava u Đardinu, u Marmontovoj, na Pjaci i na Rivi. 

Udruga Feniks Split djeluje na volonterskoj osnovi i pruža besplatnu podršku osobama s mentalnim poteškoćama.

(Hina) xzjur ybdj

TAGOVI