‘Sve više djece prepoznaje da ima poteškoća s mentalnim zdravljem’

ZAGREB, 11. listopada 2022. (Hina) -Više od 200 učenika petih razreda osnovnih škola i sportskih klubova iz jednaest mjesta županjske Posavine nazočilo je u ponedjeljak u Vinkovcima radionicama o zaštiti mentalnog zdravlja, koje su održane u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Po riječima psihologinje Ive Jularić iz Opće županijske bolnice Vinkovci, u ambulantama vinkovačke bolnice sve je više djece s različitim poremećajima u mentalnom zdravlju. "Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko, međutim, još je uvijek podosta stigmatizirano u našem društvu, iako se vidi napredak. Sve više djece prepoznaje da ima određenih poteškoća i spremna su tražiti pomoć", kaže Jularić.

Nužno je djeci omogućiti korištenja alata i znanja kako pomoći sebi i očuvati vlastito mentalno zdravlje. "Današnja djeca izložena su brojnim izazovima s kojima se nismo susretali prije trideset ili četrdeset godina. Djeca su jako izložena lažnoj slici o tuđim životima i načinu života, digitalizacija je ušla u njihove života i kod nekih rezultirala problemima. Nisu se toliko promijenila djeca koliko okolnosti u kojima žive", rekla je.

Po riječima Marija Adamovića, v.d. županijskog pročelnika za zdravstvo i  socijalnu skrb, mentalno zdravlje posebice je važno u vrijeme pandemije koronavirusa i ratnih sukoba koji mijenjaju dosadašnji način života. "Današnja vremena veliki su izazov za očuvanje mentalnog zdravlja ljudi, posebice djece koja su izložena ogromnom utjecaju suvremenih tehnologija. Moramo ih naučiti kako se nositi s tim izazovima i očuvati svoje zdravlje, mentalno i fizičko", rekao je Adamović. Osim predavanja i radionica djeca su sudjelovala u rekreativnim aktivnostima, a održan je i kviz o zaštiti mentalnog zdravlja.

(Hina) xzdra ymd

TAGOVI