TikTok uvodi vremensko ograničenje od jednog sata za tinejdžere!

ZAGREB, 2. ožujka 2023. (Hina) - TikTok će uključiti vremensko ograničenje od jednog sata za svoje korisnike mlađe od 18 godina kako bi ograničio količinu vremena koje tinejdžeri provode na aplikaciji, objavila je u srijedu ta društvena platforma u vlasništvu kineske video kompanije ByteDance.

Platforma će predstaviti novu zadanu postavku u nadolazećim tjednima, prenosi američka TV mreža CBS.

Međutim, maloljetnici će moći isključiti tu postavku. Kada korisnici koji imaju 18, ili mlađi dosegnu vremensko ograničenje od jednog sata, od njih će biti zatraženo da unesu šifru za aktiviranje dodatnog vremena, što je  poremećaj za koji TikTok kaže kako može potaknuti tinejdžere da budu pažljiviji u pogledu vremena koje provode na aplikaciji. 

Djeca mlađa od 13 godina također će imati ograničenje od 60 minuta dnevnog vremena ispred ekrana, a za njih će roditelj ili skrbnik morati postaviti, ili unijeti šifru kako bi im omogućili gledanje dodatnih 30 minuta, najavio je TikTok. 

TikTokovo uvođenje vremenskih ograničenja za djecu uslijedilo je nakon istraživanja od strane zakonodavaca, roditeljskih skupina i stručnjaka za mentalno zdravlje, vezanog uz ulogu aplikacije kod mentalnih tegoba među tinejdžerima.

Također, TikTok je izazvao zabrinutost u Washingtonu, u kojemu su političari i kreatori politike oglasili uzbunu zbog navodnih političkih veza aplikacije s kineskom vladom. U međuvremenu, Bijela kuća dala je vladinim agencijama rok od 30 dana da izbrišu TikTok iz saveznih uređaja i sustava zbog rastuće zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, zbog sumnje da TikTokova matična kompanija ByteDance može korisničke podatke ustupiti državnim službama u Kini.