U Karlovcu se otvara boravak za djecu s teškoćama u razvoju

ZAGREB, 27. rujna 2022. (Hina) - Karlovačka Udruga Frendofon kreće s edukacijama kako bi u ožujku u Karlovcu otvorili boravak za djecu s teškoćama u razvoju, koja nakon nastave nemaju pravo na pomoćnika u nastavi pa ne ostvaruju ni pravo na školski produženi boravak.

S obzirom na to da zaposleni roditelji ponekad nemaju izlaz kamo s djecom nakon škole dok oni još rade, aktivistica Frendofona Jasmina Kundić rekla da je njihov odgovor na tu “tešku diskriminaciju” projekt “Boravak u Frendofonu – jačanje kapaciteta udruge za pružanje usluge dnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju”. Projekt je, kako je rečeno u ponedjeljak na konferenciji za novinare, vrijedan 476.000 kuna, financiran s 85 posto iz Socijalnog fonda EU i s 15 posto od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osim mjesta za boravak u bivšem vrtiću “Bubamara” djeca će u boravku dobivati i topli obrok, kao i usluge terapeuta za razne igre i poučavanje.

Predsjednica Udruge Nikolina Kapitanić pojasnila je da projekt traje 18 mjeseci, da će se boravak otvoriti u ožujku, a da će se do tada provoditi edukacija za rad s djecom s teškoćama u razvoju, o upravljanju volontereskim radom, te za stjecanje vještina u području strateškog planiranja.

Boravak će po ovom projektu djelovati devet mjeseci, no, kako je rekla Kundić, to smatraju samo početkom. Nadaju se da će se dnevni boravak nastaviti, za to već imaju načelnu i institucionalnu podršku od Grada Karlovca i Karlovačke županije, pa će se prijavljivati na fondove.

Karlovačka udruga Carpe Diem je partner na projektu i s deset će volontera obogatiti boravak raznim sadržajima.

Udruga Frendofon se paralelno nastavlja boriti i za promjene u sustavu pomoćnika u nastavi, kako bi se i formalno i financijski omogućilo pomoćnicima da mogu raditi i budu plaćeni kako za obrazovne tako i za izvannastavne školske aktivnosti djeteta s teškoćama u razvoju.

(Hina) xvhor ykt

TAGOVI