U Petrinji počeo projekt psihosocijalne pomoći za mlade i starije

PETRINJA, 8. svibnja 2022. (Hina) -  U povodu Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenoga polumjeseca, kojim je u Hrvatskoj započeo i Tjedan Crvenoga križa, u petrinjskom kontejnerskom naselju u nedjelju je otvoren Centar za međugeneracijsku podršku.

Novoopremljeni centar, smješten u dva kontejnera, kroz međugeneracijsku podršku pružat će psihosocijalnu pomoć mladima i starijim osobama kako bi im se kroz brojne aktivnosti barem djelomično olakšale životne okolnosti. 

Riječ je o novom projektu, koji će se nakon Petrinje, primijeniti i u Glini.

Izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt zahvalio je  volonterima i svima drugima uključenim u projekt.

"Ponosam sam što smo otvorili Centar za međugeneracijsku podršku u Petrinji, što je rezultat podrške šire zajednice. Tvrtka VISA nam je omogućila ovu socijalnu inovaciju, gdje smo spajajući najmlađe s najstarijima, dali dodanu vrijednost društvenom životu ne samo u kontejnerskom naselju Centar novog života, nego i cijelom gradu", rekao je Markt.

Tako smo, dodao je, stvorili dodatno pozitivno ozračje među ljudima koji su najviše pogođeni potresom. "Hrvatski crveni križ dolazi među prvima i odlazi među zadnjima, to je naša misija", rekao je Markt.

Direktorica tvrtke VISA Hrvatska Renata Vujasinović, napomenula je  kako tvrtka želi pomoći svojim donacijama. Kroz suradnju s vladama i udrugama tvrtka nastoji jačati zajednicu.

"Čast nam je podržati nove i inovativne projekte, kao što je ovaj", rekla je.

Iako je prošlo više od godinu dana od potresa, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes je napomenula kako su najosjetljivije populacije još uvijek ugrožene. Spomenula je kako je Grad ustupio zemljište za projekt, te je najavila izgradnju krova i uvođenje interneta. 

Ravnateljica petrinjskog društva Crvenog križa Ivana Kovačević – Škrinjarić rekla je kako je sada cijeli pogon gradskog Crvenog križa smješten na jednoj lokaciji, što će omogućiti lakše provođenje aktivnosti. Istaknula je da je HCK od prvog dana u Petrinji i predstavlja veliku potporu gradu.

Nakon otvorenja Centra, uzvanici su obišli kontejnersko naselje u obližnjoj Mošćenici, gdje je Hrvatski crveni križ korisnicima naselja uredio sjenice i roštilj, kako bi ljetne dane mogli ugodnije provoditi na otvorenom.

Diljem svijeta se 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u počast Henryju Dunantu, utemeljitelju tih humanitarnih organizacija koji je na taj dan rođen 1828. godine.

Tim danom u Hrvatskoj ujedno započinje Tjedan Crvenoga križa koji kroz brojne aktivnosti i humanitarne akcije traje do 15. svibnja.