U Zagrebu u četvrtak 5. europska konferencija o stimulaciji mozga u psihijatriji

ZAGREB, 1. lipnja 2022. (Hina) - Peta europska konferencija o stimulaciji mozga u psihijatriji održat će se u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan od 2. do 4. lipnja, a očekuje se oko 400 sudionika iz Hrvatske, Europe, SAD-a i drugih zemalja.

Konferencijom se želi nastaviti i potaknuti međunarodna suradnja, razmijeniti suvremene znanstvene i kliničke spoznaje te proširiti znanja iz područja TMS-a i ECT-a jer se, kako su istaknuli organizatori, upravo unaprjeđenjem i snažnim razvojem integrativnog pristupa, kao i zajedničkim radom i dijeljenjem novih znanja i rezultata istraživanja, pomiču granice kvalitete i uspjeha liječenja psihijatrijskih bolesnika.

Ovogodišnje teme su: Transkranijalna magnetska stimulacija (TMS), Theta-burst rTMS (TBS), dTMS, kliničke primjene u psihijatriji, kliničke primjene u neurologiji, kombiniranje metoda stimulacije mozga sa snimanjem mozga, duboka moždana stimulacija (DBS), elektrokonvulzivna terapija (ECT), transkranijalna istosmjerna stimulacija (tDCS), nove tehnike neuromodulacije i posljedice pandemije COVID-19 na dijagnozu i liječenje psihijatrijskih pacijenata.

Regionalni kongres održat će se u četvrtak, 2. lipnja, i na njemu će sudjelovati države regije kako bi se razmijenila iskustva i znanstvena istraživanja te podijelili regionalni pristupi i na jednom mjestu izložile sličnosti i različitosti u pristupima u liječenju. Europski dio kongresa s participacijom sudionika iz Hrvatske, Europe, SAD-a i ostalih zemalja održat će se 3. i 4. lipnja, priopćeno je.

Na otvorenju će govoriti profesor Silvio Bašić ispred Ministarstva zdravstva, akademik Ivica Kostović ispred HAZU i Krešimir Luetić ispred Hrvatske liječničke komore, najavili su organizatori.

Peta europska konferencija o stimulaciji mozga u psihijatriji  – 5th European Conference of Brain Stimulation in Psychiatry -TMS in Clinical Practice – What Works and What Fails?“ održava se u suorganizaciji sa zagrebačkim Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Konferencija počinje 2. lipnja u 9 sati u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan u Jankomiru.