WHO upozorio na utjecaj rata i pandemije na mentalno zdravlje Europljana

COPENHAGEN, 4. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje da se Europa nalazi u važnom trenutku u borbi protiv problema mentalnog zdravlja tijekom pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

"Naša regija prolazi kroz dalekosežne prevrate i promjene", rekao je Hans Kluge, direktor WHO-a za europsku regiju, u Copenhagenu u srijedu. Pandemija je donijela fokus na mentalno zdravlje, rekao je, dok oružani sukob u Ukrajini utječe na mentalno zdravlje milijuna ljudi.

"Deset tjedana rata u Ukrajini doveli su do neizmjerne nesigurnosti, tuge i gubitaka", rekao je Kluge. Izdvojio je blizu 190 napada na zdravstvene službe u Ukrajini, koji su "opljačkali bezbrojne ljude nade i dostupa zdravstvenim službama."

Kluge je predstavio prvi sastanak Paneuropske koalicije za mentalno zdravlje, koja će poticati djelovanje na svim razinama u svrhu rješavanja zanemarenih mentalnih potreba diljem cijele Europe. 

Koalicija je pokrenuta u rujnu 2021. godine i sastavljena je od 53 zemlje članice u regiji WHO Europa, zajedno s međunarodnim nevladinim organizacijama, stručnjacima i osobama na koje su utjecali mentalni problemi.

Prema WHO-u, više od 150 milijuna ljudi u regiji živjelo je s mentalnim problemima u 2021. godini. Samo jedna od tri osobe s depresijom trenutno prima pomoć koju treba. Problemi mentalnog zdravlja utječu na sve dobne skupine i sve društvene slojeve, rečeno je.