Dan podizanja svijesti o endometriozi, ženskoj bolesti

Dan podizanja svijesti o endometriozi, 1. ožujka, prvi se puta obilježava u Hrvatskoj, a proglasio ga je Hrvatski sabor u veljači, na inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze "Ja sam 1 od 10", budući da od te bolesti u Hrvatskoj pati oko 90.000 žena.

Dan podizanja svijesti o endometriozi, 1. ožujka, prvi se puta obilježava u Hrvatskoj, a proglasio ga je Hrvatski sabor u veljači, na inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10”, budući da od te bolesti u Hrvatskoj pati oko 90.000 žena.

Na taj se način želi upozoriti na veliki javnozdravstveni i medicinski problem jedne od najučestalijih dobroćudnih bolesti u Hrvatskoj koja pogađa oko 10 posto žena reproduktivne dobi u svijetu, priopćili su u srijedu iz saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora.

Endometrioza je, kako je istaknuto, jedan od značajnih uzroka neplodnosti te bi se podizanjem svijesti o toj bolesti među pacijenticama i liječnicima poboljšala vjerojatnost pravodobne dijagnostike i liječenja što bi unaprijedilo kvalitetu skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

“U Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb godišnje se operira oko 500 pacijentica s tom bolešću, dok se oko 40 do 50 pacijentica s najtežim slučajevima, duboko infiltrirajućom endometriozom, operira u stručnim liječničkim timovima.

Prema podacima iz 2021. godine pod dijagnozom endometrioze godišnje se hospitalizira oko 600 pacijentica”, stoji u priopćenju.

Oboljele od endometrioze često prolaze “ispod radara”

Obilježavanje Dana podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj pridonijet će unapređenju zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju endometrioze i njezinih posljedica te podizanju kvalitete života oboljelih žena, osobito mlađih generacija koje zaslužuju kvalitetniji pristup i bolja rješenja za život s ovom kroničnom neizlječivom bolesti, smatraju iz Udruge žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10”.

Kažu i da “varijabilna i široka simptomatologija endometrioze te ograničena svijest o toj bolesti otežavaju dijagnozu” pa oboljele žene u zdravstvenom sustavu često prolaze “ispod radara” i nisu adekvatno tretirane, zbog čega godinama trpe nesnosne bolove.

Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na sluznicu maternice izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene. Rast endometriotičnih plakova uzrokuje kroničnu upalnu reakciju koja može rezultirati stvaranjem ožiljnog tkiva unutar zdjelice i drugih dijelova tijela, a najčešći simptomi bolesti su vrlo bolne menstruacije koje onemogućuju da žena obavlja uobičajene dnevne aktivnosti.

Također su jedni od simptoma bolni spolni odnosi, bol pri pražnjenju crijeva i/ili mokrenju, kronična bol u zdjelici, nadutost trbuha, mučnina, umor, a ponekad i depresija i tjeskobe.