dm za bolju kvalitetu života i zdravlja

Već dulji niz godina dm ulaže u unaprjeđenje kvalitete života i zdravstvene skrbi.

Tako je tijekom 2023. godine svoje aktivnosti usmjerio na zdravlje žena. U sklopu natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra dm je stoga podržao realizaciju devet društveno odgovornih projekata usmjerenih na dobrobit i zdravlje žena te je serijom podcasta i prvom dm ženskom konferencijom osigurao dodatan prostor za raspravu i edukaciju o ženskom zdravlju.

Od 1. veljače 2024. cijene svih uložaka, tampona i menstrualnih gaćica vlastite marke Jessa dm je trajno snizio za najmanje 13 posto, odnosno za stopu PDV-a, kako bi osnovne higijenske potrepštine svim ženama bile još pristupačnije.

Nove cijene proizvoda dm marke Jessa prvi su korak u nizu ovogodišnjih aktivnosti kojima dm nastavlja i ove godine svoj fokus na žensko zdravlje, s ciljem ublažavanja menstrualnog siromaštva te skretanja pozornosti na temu menstrualnog zdravlja.

Od 8. ožujka 2024. dm je otvorio natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra, u kojem poziva sve udruge, ustanove, jedinice lokalne i regionalne samouprave, hrvatske proizvođače, kao i druge neprofitne pravne subjekte da do 15. travnja 2024. prijave projekte koji doprinose promicanju, razvoju i unapređenju menstrualnog zdravlja žena svih dobnih skupina.

Projekte je moguće prijaviti u jednu od sljedećih kategorija:

Podizanje razine znanja o menstrualnom zdravlju: Kategorija obuhvaća sve projekte čiji je cilj edukacija učenica, studentica i žena svih dobi o menstrualnom zdravlju (primjerice, edukacije o menstrualnom ciklusu, poremećajima menstruacije, prvoj menstruaciji, predmenstrualnom sindromu, perimenopauzi, menopauzi).

Promjena percepcije menstruacije u javnosti: Kategorija obuhvaća sve projekte čiji je cilj normalizacija razgovora o menstruaciji u javnom prostoru te projekte koji za cilj imaju skidanje stigme s menstruacije, kao i uklanjanje osjećaja srama koji se nerijetko s njome vezuje.

Proizvodi: Kategorija obuhvaća prijedloge za ulistanje proizvoda hrvatskih proizvođača u ponudu dm-a s jasnom poveznicom s menstrualnim zdravljem. 

Inovacije: Kategorija obuhvaća razvoj inovacija, kao što su, primjerice, aplikacije edukativnog karaktera, a s jasnom poveznicom s menstrualnim zdravljem i/ili promjenom percepcije menstruacije.

Mogući prijavitelji projekata na natječaj: udruge, ustanove, jedinice lokalne i regionalne samouprave, hrvatski proizvođači te drugi neprofitni pravni subjekti.

Prijave i sve informacije vezane uz natječaj mogu se pronaći na internetskoj stranici: www.jednizadrugezajedno.hr