Drugi Festival menstruacije u Rijeci

Drugi Festival menstruacije, posvećen pravu žena na dostojanstveni i individualizirani pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju, počinje u petak, održava se pod motom "Nije ti ništa!", a u fokus stavlja ženska iskustva u javno-zdravstvenom prostoru. 

“Prirodni fiziološki i fizički procesi (poput menstruacije, poroda, perimenopauze i menopauze), ali i rani znakovi koji ukazuju na teže zdravstvene probleme i dalje su nedovoljno istraženi, tabuizirani i marginalizirani. Otvaranjem ovih pitanja želimo otvoriti prostor dijaloga u kojemu žene mogu razgovarati o vlastitom iskustvu tjelesnosti”, ističu organizatori iz riječke udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

I u drugom izdanju festivala nastavlja se s programima i edukacijama koji se tiču specifično menstruacije. To su psihološke radionice za roditelje koji žele naučiti kako razgovarati o prvoj menstruaciji bez srama i stigme, preko kreativnih radionica za djevojčice i žene, okruglih stolova, filmova do tribina. Namjera je doprinijeti kulturi otvorenog razgovora o seksualnom i reproduktivnom zdravlju žena, te podizanju svijesti o problemima s kojima su posebno suočene žene, rodne manjine i ranjive skupine u društvu.

Program festivala počinje okruglim stolom o tretmanu žena u zdravstvenom sustavu koji se u petak popodne održava na Fakultetu zdravstvenih studija, navečer slijedi službeno otvaranje festivala  s performansom “Ja nisam luda” umjetnice Nike Rukavine.  

Uz radionice, predavanja, tribine i projekcije filmova, u sklopu festivala su i glazbeni programi, druženja i pub kviz, festival završava u nedjelju.