Manifestacija ‘Žene u crvenom’ od 31. siječnja do 2. veljače u Osijeku

Podizanje svijesti o moždanom udaru kod žena cilj je tradicionalne manifestacije "Žene u crvenom“ koja se ove godine u Osijeku održava od 31. siječnja do 2. veljače, rečeno je na predstavljanju programa u osječkom HNK-u.

Predsjednica osječke Udruge CEREBRO Ružica Palić Kramarić, koja je specijalist neurolog i subspecijalist za cerebrovaskularne bolesti podsjetila je da je lani u Hrvatskoj incidencija, odnosno pojavnost moždanog udara bila između 11 i 12 tisuća od čega je 3,5 tisuće preminulih.

Među njima u najvećoj mjeri su žene, koje na godišnjoj razini dvostruko češće umiru od te bolesti nego od karcinoma dojke, rekla je Palić Kramarić.

“Primjetili smo da je moždani udar u žena vrlo specifičan, ne samo po simptomima, nego i po učestalosti te ishodu liječenja”, istaknula je.

Uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju, projektom se nastoji senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji, te upozoriti na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Program manifestacije predstavila je Sarafina Zelić Kos, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje, najavivši da će građani moći mjeriti krvni tlak i glukozu u krvi te poslušati predavanje o prepoznavanju čimbenika rizika za nastajanje srčanog i moždanog udara kod žena u dobi od 40 do 59 godina starosti.

Drugog dana građane će na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića kroz stručno savjetovanje upoznavati s rizicima nastanka i prevenciji moždanog udara, uz mogućnost degustacije toplih i zdravih napitaka te zdravih namirnica. Točno u podne u HNK Osijek slijedi otvorenje izložbe fotografija učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ”Hvala što ste tu”, a potom i rasprava pod nazivom ”Ženski princip”.

Manifestaciju, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva zaključit će koncert ”LA VIE EN ROSE“ kojega će pod dirigentskom palicom Mladena Tutavca u osječkom HNK izvesti solisti, orkestar Opere i band HNK u Osijeku.