Nagli porast stope sterilizacije nakon ukidanja prava na pobačaj

Stope sterilizacije naglo su porasle nakon što je Vrhovni sud SAD-a 2022. poništio nacionalno pravo na pobačaj, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Studija je objavljena u JAMA Health Forumu i prva je takve vrste koja je procijenila kako je značajna odluka utjecala na postupke “trajne kontracepcije” među mladim odraslim osobama.

Otkrili su da se nagli skok više odnosi na žene nego na muškarce.

“Glavna razlika u obrascima ova dva postupka vjerojatno odražava činjenicu da su mlade žene u velikoj većini odgovorne za sprečavanje trudnoće i nerazmjerno doživljavaju zdravstvene, društvene i ekonomske posljedice zabrane pobačaja”, ustvrdila je glavna autorica Jacqueline Ellison iz Škole za javno zdravlje Sveučilišta u Pittsburghu u priopćenju.

Postupci sterilizacije žena daleko su složeniji i dva do šest puta skuplji od sterilizacije muškaraca, dodaje se u priopćenju. Štoviše, poništavanje sterilizacije žena zahtijeva složenu, invazivnu operaciju, što nije slučaj s muškarcima.

Istraživači su izvukli podatke o medicinskoj dokumentaciji iz velikih medicinskih centara i pridruženih klinika putem platforme TriNetX. Studija se usredotočila na dobnu skupinu od 18 do 30 godina jer je kod njih veća vjerojatnost da će pobaciti i također je vjerojatnije da će požaliti zbog sterilizacije.

Podaci pokazuju da je stopa sterilizacija već bila u porastu u godinama prije sudske odluke iz lipnja 2022.

No presuda je odmah izazvala nagli porast sterilizacije muškaraca i žena, pri čemu je taj skok više nego dvostruko veći za žene nego za muškarce.

Nakon početnog šoka, stopa muškaraca koji su podvrgnuti vazektomiji vratila se na prethodni povijesni trend. Ali nova, viša stopa žena koje se podvrgavaju podvezivanju jajovoda nastavlja rasti brže nego prije sudske odluke.