Testiranje za utvrđivanje rizika od raka nepoznato brojnim ženama

Genetička testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika ili definirati terapija za liječenje tih bolesti, nepoznanica su za velik broj žena u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje provedeno u sklopu inicijative #NeZaboraviMe. 

Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos na 600 ispitanika, čak 86 posto žena u Hrvatskoj nije dovoljno upoznato s mogućnosti takvog genetskog testiranjima koje im može spasiti život. 

Istodobno, statistički podaci pokazuju da će od raka dojke u Hrvatskoj oboljeti svaka deseta žena, dok od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva skoro 400 žena, ističu udruge Udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka.

Upravo zbog nedovoljne svijesti o testiranjima koje mogu spasiti živote žena, pokrenule su inicijativu #NeZaboraviMe kojom se želi stvoriti potrebne uvjete za testiranje unutar javno-zdravstvenog sustava tako da se svaka žena koja za to ispunjava uvjete testira. 

Također, cilj je i educirati što veći broj žena te njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja.

Testiranje pridonosi i boljem ishodu liječenja

Iz udruga ističu da su BRCA 1 i BRCA 2 geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprečavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka. 

“Upravo je zato važno genetičko testiranje koje će zdrave žene s mutacijom BRCA gena usmjeriti prema učestalijim pregledima i redovitim konzultacijama s liječnikom, što je posebno važno kod raka jajnika koji se često prekasno otkrije da bi se učinkovito liječio”, istaknule su u priopćenju. 

Za već oboljele žene testiranje osigurava ciljaniju terapiju s potencijalno boljim ishodima liječenja.

''Status mutacije BRCA gena je važan za planiranje strategije liječenja, jer BRCA pozitivne bolesnike tada možemo liječiti određenom skupinom ciljanih lijekova'', objašnjava pročelnica Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Rebro Natalija Dedić Plavetić

Smatra da je ovo testiranje važno i za zdrave srodnike radi utvrđivanja rizika za razvoj određenog tipa raka i provođenje češćih i ranijih preventivnih pregleda. 

Iz Udruge SVE za NJU ističu kako svi važni akteri u području BRCA testiranja moraju uložiti sve potrebne napore kako bi zdrave žene i pacijentice dobile priliku koju zaslužuju – bilo da je riječ o prevenciji, ili ranom detektiranju bolesti, bilo da je riječ o učinkovitijem liječenju.

''Naš je cilj značajno povećanje broja BRCA testiranja u skladu s kriterijima iz stručnih smjernica na području cijele Hrvatske'', istaknula glavna tajnica te udruge Ljiljana Vukota.