Festival maslina 9. i 10. ožujka u Zagrebu

U zagrebačkom hotelu Sheraton 9. i 10. ožujka održat će se 9. Festival maslina na kojem će se predstaviti 40-tak izlagača, najavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare predstavnici Udruge Zagrebački maslinarski institut, organizatora manifestacije.

Cilj je tog festivala, kako je istaknuto, približiti maslinu i maslinovo ulje Zagrebu i omogućiti građanima prepoznavanje i kupnju najkvalitetnijih ekstra djevičanskih maslinovih ulja proizvedenih u Hrvatskoj. Također, kroz niz stručnih predavanja govorit će se o nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti korištenja maslinova ulja. U sklopu Festivala će se održati i stručni skup o brendiranju Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja.

“Svake godine radimo na podizanju svijesti o važnosti i bogatstvu maslinarstva”, kazao je predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta Srećko Gross, navevši da Festival postaje epicentar susreta gdje se otvara prostor za dijalog, edukaciju i istinsko uživanje u vrhunskim okusima maslinovog ulja. Prilika je to za razmjenu znanja i iskustava te jačanje veza među ljubiteljima maslina i stručnjacima u tom području, rekao je Gross te pozvao sve zainteresirane da posjete festival.

Na festivalu će se okupiti stručnjaci, znanstvenici i ljubitelji maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Festival je, kako je rečeno, privukao velik broj proizvođača maslinovog ulja koji su dostavili 308 uzoraka maslinovog ulja za detaljno ocjenjivanje. Ta brojka odražava raznolikost i bogatstvo maslinarske scene, a za ocjenjivanje uzoraka zadužen je stručni tim senzorskih analitičara iz udruge OLEA Zadar.

Tim je proveo kemijsku i senzorsku analizu uzoraka kako bi ocijenio kvalitetu proizvoda, a rezultati će biti javno objavljeni večer uoči samog festivala na svečanom proglašenju, nakon čega će biti dostupni na službenim stranicama. Veliki broj nagrađenih maslinovih ulja posjetitelji će moći kušati tijekom dvodnevnog festivala u Zagrebu.