Ljetna prehrana- lagana, ukusna, osvježavajuća, a ovo nikako ne konzumirajte…

ZAGREB, 20. srpnja 2023. (Hina) - Glavna značajka pravilne prehrane ljeti je konzumacija lagane hrane, a to znači uglavnom voća i povrća. Upravo ljeti dolazi najviše do izražaja sva ljepota boja koju nudi priroda.

Masnu, prženu, dimljenu i začinjenu hranu trebalo bi izbjegavati tijekom cijele godine, a posebice ljeti. Također, savjetuje se uvrstiti obilje ribe i nemasnog mesa peradi.

Najbolji izbor – mediteranska kuhinja

S obzirom na to da sve više znanstvenih istraživanja potvrđuje blagodati mediteranske prehrane, takav način prehrane upravo se smatra ljetnim idealom, odnosno, najboljim izborom.

Osim ribe, maslinova ulja, svježeg voća i povrća, mediteranska prehrana podrazumijeva i unos obilja žitarica, poglavito onih cjelovitih te nemasnih mliječnih proizvoda.

Naime, Mediteranci obogaćuju svoja jela svježim začinima, a oni pridonose prevenciji bolesti.

Također, krvne žile i mozak od štetnih radikala štiti i umjerena konzumacija vina, pogotovo crnog, ali u razumnim količinama.

Stoga će za osvježenje najbolje poslužiti rashlađena voda i to najmanje dvije litre dnevno, kako organizam ne bi dehidrirao. 

Što treba izbjegavati?

Organizam ljeti za vrijeme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina.

Valja izbjegavati hranu od koje se žeđa, a to su: 

-previše soli; 

-suhomesnati proizvodi; –

– pržena jela;

-masna jela

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidracije, jer stimuliraju izlučivanje tekućine iz organa.

Ujedno mnoga od tih pića djeluju kao stimulansi i tako ometaju zdrav ritam sna. Stoga ove napitke treba izbjegavati tijekom ljeta.

Najbolji odabir za ljetnu nadoknadu tekućine su izvorska i mineralna voda, nezaslađeni čajevi i izotonični napici.

Ljeti kako bismo utažili žeđ, najčešće posežemo za hladnim napicima, ipak, dobro je znati da ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tekućine sobne temperature, ili konzumiramo tople čajeve i napitke.