Na 30. Vinistra izlaže čak 85 vinara

Jubilarno 30. izdanje Vinistre, popularne istarske smotre vina koja osim vinara, vinogradara i drugih stručnjaka iz vinske industrije okuplja ljubitelje dobre kapljice iz cijele regije, svečano je otvorena u petak u porečkoj dvorani Žatika gdje će u iduća tri dana svoja vina predstaviti 85 vinara. 

“Vinistra danas funkcionira kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planovima. Kontinuirano ulažemo u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina. I dalje ćemo održavati sinergiju svih naših članova jer nas je upravo zajedništvo dovelo tamo gdje smo danas, na vinsku kartu svijeta”, rekao je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi

Na tri desetljeća održavanja Vinistre osvrnuo se i istarski župan Boris Miletić koji je istaknuo kako je Istra na području poljoprivrede napravila veliki iskorak.

“Tu prije svega mislim na vinogradare i vinare, kao i uljare i druge proizvođače. Danas je Istra jako dobar brend i na to možemo biti ponosni jer smo odabrali razvoj koji se temelji na dodanoj vrijednosti i kvaliteti”, poručio je Miletić.

Dodao je kako je sinonim Istre zasigurno i kvalitetno vino.

Ustvrdivši kako su Vlada i resorno ministarstvo od prvog dana podržala ovu manifestaciju, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je kako Hrvatska ukupno ima u uzgoju više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih, s čime se može ponositi. 

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuo da je Poreč s udrugom vinogradara i vinara Istre partner od njezinih početaka te da se u vrijeme izložbe Vinistra traži krevet više te kako vinska manifestacija danas ima veliko značenje za gospodarski razvoj Istre i Poreča. 

Kao uvod u manifestaciju koja će do nedjelje Poreč pretvoriti u vinski centar, u hotelu Parentium Plave Lagune održana je tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija na kojima je dodijeljeno ukupno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja.

Šampionske titule osvojile su vinarije Bastian za najbolju svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, Benvenuti za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon također iz Slovenije za zreli refošk. Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show.