Ovo je sedam razloga zašto je luk izvanredan za zdravlje…

ZAGREB, 29. svibnja 2023. (Hina) - Luk (lat. Allium cepa) niskokalorična je začinska biljka prepoznatljive sumporaste arome koja potječe iz Azije i Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već oko 5000 godina.

Ova će biljka poboljšati okus svakoga jela bez obzira na to preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u juhama, varivima i gulašima, ili pečene s mesom. 

Uz mrkvu i celer smatra se osnovnom namirnicom poznatog kulinarskog trojstva. 

U svježem obliku luk je iznimno ljut, no ako ga podvrgnete dugotrajnoj termičkoj obradi na laganoj temperaturi, postat će sladak i karameliziran. 

Luk možete i kiseliti i kao takav dodati različitim jelima.

Zašto treba jesti luk?

U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam. 

1. Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje plaka na stjenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i krvožilnog sustava. 

2. Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela. 

3. Djeluje protuupalno. 

4. Dobar je izvor kalcija – minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju. 

5. Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules. 

6. Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zubi. 

7. Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.