Plodovi jeseni – obilje zdravlja i vitalnosti

Jesen je stigla, a s hladnijim temperaturama i kraćim danima, došli su i plodovi prirode u jarkim i toplim bojama.

Jesensko voće kao izvor zdravlja i vitalnosti.

A baš u tim bojama nalaze se i brojni razlozi zdravstvenih prednosti jesenjih plodova. Nema ljepših boja negoli jesenskih- od prirode do hrane, kada na stol stiže obilje predivnih plodova.

Savršeno šarenilo jabuka, krušaka, mandarina, nara, kukuruza, kestena i ostalog voća i povrća, koji su znak jeseni, zapravo je bogatstvo fitokemikalija.

Pojam fitokemikalije obuhvaća stotine, a možda i tisuće, biološki aktivnih, nenutritivnih kemikalija pronađenih u biljkama.

Fitokemikalije su često biljni pigmenti, odnosno nositelji boje voća ili povrća. Mnoge fitokemikalije imaju pozitivan učinak na zdravlje čovjeka.

Obilje vitamina i antioksidanta jamče zdravlje

Redovit unos hrane bogate antioksidansima (voće, povrće i cjelovite žitarice) djeluje pozitivno na zdravlje. Voće i povrće te cjelovite žitarice sadrže na stotine antioksidansa, vitamina i fitokemikalija pa se pri odabiru voća i povrća valja odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo samo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.

Ovo su najzdraviji jesenski plodovi

Mandarina

Ona je jedan od najpoznatijih agruma, a sadrži brojne tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni, a važni vitamini koje sadrži su vitamini C i A. Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze pa je preporuka pojesti barem jednu mandarinu dnevno.

Vitamin C iz mandarine bolje će se apsorbirati i njegova će učinkovitost biti veća zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C. Vitamin A dobivamo iz mandarina u obliku beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Mandarine.

Poznata uloga vitamina A je očuvanje zdravih sluznica i kože – prve linije obrane od virusa i bakterija. Mandarina je idealna poslastica za sladokusce koja ne ugrožava njihovu liniju.

Kivi

Izvorno potječe s Novog Zelanda, a dobio je ime po ptici koja živi u tim krajevima. Danas se kivi uzgaja na Mediteranu, u Južnoj Africi, Americi i Rusiji. Kivi je prava riznica vitamina C, a samo jedan plod sadrži 120 posto preporučene dnevne količine tog važnog vitamina.

Kivi.

Energetska vrijednost kivija je niska pa je stoga idealan i za dijetu, dok istodobno sadrži visok udio prehrambenih vlakana i važnog elektrolita kalija. Preporučuje se svima, a posebice osobama s oslabljenim imunosnim sustavom te povišenim krvnim tlakom.

Kesten

Poznati su još iz prethistorije na prostorima Mediterana i Azije, a u početku su uzgajani u Kini, Japanu, Italiji i Španjolskoj. Postoji čak oko stotinu različitih vrsta kestena! Razlikuju se od ostalih orašastih plodova zbog nižeg udjela masti i visokog udjela škroba.

Imaju posebnu teksturu i sladak, blag okus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (to su minerali koji su nam potrebni u vrlo malim količinama).

Kesteni.

Također, bogati su škrobom pa je od kestenovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan
izvor vitamina B6 i dobar izvor kalija i folne kiseline.

Orasi

Vjeruje se da orasi izvorno potječu iz Perzije, a sade se od drevnih vremena širom cijeloga svijeta. U svojem sastavu imaju veliku količinu masti pa ih mnogi smatraju pravim ”energetskim bombama”.

No, masti koje sadrže orasi uglavnom su višestruko nezasićene, dakle, radi se o onim mastima koje su poželjne u prehrani čovjeka današnjice.

Orasi.

Ipak, kada konzumirate orahe, pripazite da Vaš ukupni energetski unos ne bude izrazito povišen i ”uštedite” na drugim namirnicama, primjerice ograničite unos zasićenih masnoća.

Grožđe

Ono je najpoznatije voće još iz grčke i rimske mitologije, posebice kao najvažnijim sastojkom vina. No, osim što je vrijedna sirovina za vino, grožđe je i ukusna namirnica tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci.

Sadrži obilje flavonoida koji su nosioci boje ovoga voća, a zaslužni su za cijeli niz povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka, posebice za očuvanje kardiovaskularnog sustava.

Grožđe.

Važan mineral kojeg nalazimo u grožđu je bor, a adekvatna je količina bora važna za očuvanje zdravih kosti.

Kukuruz

Ovo je nutritivno iznimno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama budući da u jednom klipu prosječne veličine sadrži 80 – 100 kcal.

Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.

Slatki kukuruz.

Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), a također je i dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom.

Jabuka

Zrele, sočne i mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima. Stablo jabuke potječe iz istočne Europe i jugozapadne Azije, odakle se proširilo po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno više od čak 7000 vrsta! To je vrlo zdrava namirnica koja sadrži vrijedne tvari – prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu.

Jedna jabuka srednje veličine osigurava tri grama vlakana, što je više od 10 posto preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana.

Jabuka kao jedna od najzdravijih namirnica.

Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu.

Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C koji također nalazimo u jabukama.