Predstavljen prvi hrvatski Priručnik za primjenu dodataka prehrani

Nakon što je 2018. godine lansirala sveobuhvatni Priručnik za samoliječenje, Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda (CASI) u srijedu je predstavila prvi hrvatski “Priručnik za primjenu dodataka prehrani”.

Ovaj priručnik sadrži stručnu literaturu o dodacima prehrani namijenjenu cijelom ljekarničkom timu i svim zdravstvenim djelatnicima koji u svom radu preporučuju dodatke prehrani u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, kao i u kontekstu podupiruće terapije brojnih zdravstvenih tegoba. Cilj Priručnika jest olakšati savjetovanje o primjeni dodataka prehrani, pomoći u odgovaranju na svakodnevne upite korisnika, pružiti najnovije stručne informacije te osigurati njihovu pravilnu upotrebu.

Tržište dodataka prehrani: vitamina, minerala i drugih proizvoda usmjerenih poboljšanju izgleda, zdravlja i drugih performansi značajno raste – predviđa se da će globalno tržište dodataka prehrani do 2028. porasti na 272,4 milijarde dolara. Većina proizvoda iz kategorije dodaci prehrani kupcima je dostupna u ljekarnama stoga je edukacija ljekarnika izuzetno važna.

”U preporuci i savjetovanju o dodacima prehrani ljekarnici moraju voditi računa o brojnim elementima kao što su namjena, moguće kontraindikacije i interakcije s lijekovima ili drugim dodacima prehrani te preporuku temeljiti na dokazima. Kontinuirano stručno usavršavanje nužno je da bi ljekarnici na ispravan način savjetovali korisnike. U moru podataka koje su nam svima dostupne i s obzirom na rastući trend primjene dodataka prehrani, nerijetko naši građani nemaju točne informacije o proizvodima i njihovom korištenju. Zato je važan ovaj priručnik. Hvala svima koji su nam pomogli da ga kreiramo i danas ovdje predstavimo”, istaknula je Martina Bonevski, predsjednica Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda.

Zdravstvena pismenost Hrvata

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda je u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom provela istraživanje o zdravstvenoj pismenosti građana. Rezultati pokazuju da 36 posto ljekarnika zdravstvenu pismenost svojih pacijenata ocjenjuje loše, a 61 posto njih osrednje. Unatoč tome, više od polovice ljekarnika smatra da se pacijenti trude što više informirati i da se stvari mijenjaju na bolje.

”Prije pet godina smo predstavili i sveobuhvatni Priručnik za samoliječenje s ciljem podizanja kvalitete savjeta pacijentima današnjih i budućih ljekarnika. Taj priručnik danas koristi dvije trećine ljekarnika u svojoj praksi, a više od 20 posto njih na tjednoj bazi. Više od 95 posto ljekarnika kaže da im je priručnik koristan za savjetovanje pacijenata, osobnu edukaciju i obnavljanje znanja. Ove nam brojke govore da je priručnik zaista koristan i veselimo se vidjeti kakvu će ulogu imati novi priručnik – za zdravstvenu pismenost i naših kolega i pacijenata”, istaknula je Mirna Radošević, voditeljica Povjerenstva Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih lijekova.

Nakon predstavljenog priručnika, održana je i panel-diskusija na temu ”Kako unaprijediti zdravstvenu pismenost i pametno uzimati dodatke prehrani?”.

Sudjelovali su Darko Modun, prodekan za studij Farmacije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Sara Šipicki, predstavnica CASI Povjerenstva za suradnju s ljekarnicima i liječnicima, Ana Gongola, predsjednica HUP-UPL i članica Uprave Sandoz Hrvatska, Lea Pollak, voditeljica odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari pri HZJZ i Ana Galić Skoko, ravnateljica ljekarni Zagrebačke županije.

Panelisti su istaknuli da je trend samoliječenja sve popularniji: i oni narušenog zdravlja i oni koji žele očuvati zdravlje često se sami informiraju, ponekad na krivim mjestima, bez stručnog savjetovanja. Dodaci prehrani nisu iste kvalitete niti su svi kompatibilni s drugim lijekovima.

Upravo zato, panelisti smatraju da je edukacija ljekarnika i pacijenata ključna ako želimo pozitivno utjecati na zdravstvenu pismenost građana, pogotovo kada govorimo o velikom tržištu dodataka prehrani. Kako bi to postigli, važna je suradnja obrazovnih, farmaceutskih i zdravstvenih institucija, a predstavljeni Priručnik je koristan alat koji je primjenjiv u svim potrebnim segmentima.

Prvi hrvatski “Priručnik za primjenu dodataka prehrani” rezultat je suradnje velike grupe ljekarnika s iskustvom svakodnevnog rada s korisnicima, entuzijasta iz farmaceutske industrije koji slijede svoju struku i ostalih zdravstvenih djelatnika fokusiranih na dobrobit pacijenta.