Prošle je godine bio krumpir, a ovo je otrovna biljka 2023…

ZAGREB, 12. veljače 2023. (Hina) - Otrovnom biljkom 2022. proglašen je krumpir, pa je ovo već druga godina zaredom da je neka biljka koju često koristimo u prehrani ponijela ovaj naslov. Ali, ipak, izgledi da ćete se otrovati peršinom gotovo su nikakvi.

Titula "Otrovna biljka 2023. godine" pripala je peršinu, popularnom začinu za koji većina vjerojatno i ne zna da krije mračnu tajnu. Titulu je peršinu dodijelio njemački botanički vrt Wandsbek iz okolice Hamburga, koji već 19 godina odabire otrovnu biljku godine kako bi upozorio na tu nepoznatu činjenicu o biljkama koje svakodnevno susrećemo.

Tako je otrovnom biljkom 2022. proglašen krumpir, pa je ovo već druga godina zaredom da je neka biljka koju često koristimo u prehrani ponijela ovaj naslov. Ali bez brige, šanse da ćete se otrovati peršinom gotovo su nikakve.

Peršin je vrlo zdrav, bogat je vitaminom C, vitaminom K i željezom i ne morate se odreći tih koristi, prenosi portal Punkufer.hr pisanje njemačkih medija.

Je li peršin otrovan?

Zašto je onda peršinu pripala ovo strašna titula, logično je pitanje. A odgovor je- zbog cvjetova.

Peršin (Petroselinum crispum), dvogodišnja je zeljasta biljka iz porodice štitarki. U drugoj godini stabljika naraste do 70 cm visine i razvijaju se cvjetovi skupljeni u cvatove na vrhu stabljike. Čaška svakog cvjetića skriva sjemenku, a iz sjemenki se dobiva otrovno peršinovo ulje, koje sadrži visoke koncentracije toksina apiola i miristicina.

Apiol i miristicin nalaze se u svim dijelovima biljke peršina i i oni daju prepoznatljivu aromu i okus peršina. Međutim, njihova je koncentracija u lišću oko deset tisuća puta manja nego u sjemenkama.

Žene su plaćale životom

Apiol djeluje na glatke mišiće mokraćnog mjehura, crijeva i maternice. Zbog toga se kroz povijest peršinovo ulje koristilo u abortivne svrhe, ali kako je teško dozirati prirodne pripravke, mnoge je žene peršinovo ulje stajalo života. Nedavne su studije otkrile da je apiol kancerogen, ali samo u ogromnim količinama, tako da je konzumacija lišća i dalje više zdrava nego štetna za organizam.

No, lišće peršina ne smije se jesti nakon što biljka procvjeta jer, čak i nakon što cvjetovi izblijede, sadržaj apiola u lišću i stabljici ostaje povećan.

Osjetite li grčeve, ili druge simptome trovanja nakon konzumacije peršinova lišća za koje ne znate odakle je, ili nakon što ste slučajno pojeli sjemenke peršina – odmah potražite liječničku pomoć!