Samosa, čapati, rigag – ovo su neka od neobičnih jela za nogometne navijače u Kataru

DOHA, 9. studenoga 2022. (Hina/dpa) - Nogometnim navijačima je teško izdržati utakmicu bez grickanja hrane. Svatko tko je u Kataru tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, neće imati problema u pronalasku slasnih zalogaja koji se jedu prstima, piše njemačka novinska agencija dpa.

Šams Al Kasabi zna što dobro funkcionira kao hrana 'za van'. Njezina zalogajnica Šaj Al Šumos bila je prva koju je otvorila neka žena u starom dijelu Dohe.

Rigag je ovdje najprodavaniji. To je specijalitet zaljevske regije i lokalni ekvivalent palačinkama. Od tankog je tijesta, punjen krem sirom i/ili jajima, a mogu se dodavati i gljive, rajčice, drugo povrće ili piletina. Ona dodaje i šafran.

Al Kasabi je poznata u Dohi, što se može vidjeti po stotinama slika koje vise u zalogajnici, a prikazuju je u tradicionalnom čadoru s emirom ili s međunarodnim zvijezdama. Najnovija slika još nije okačena na zid, ali je ponosno pokazuje na svom pametnom telefonu – Instagram fotografija s Davidom Beckhamom.

Kad je upitaju stavlja li u rigag čokoladnu kremu hladno odgovara: “To rade samo žene na ulici”.

Slatki rigag

Ona misli na žene koje postavljaju svoje štandove s ogromnim tavama na rubu stare tržnice ili suka, neposredno prije zalaska sunca. Prodaju to domaće tradicionalno jelo spravljeno po obiteljskim receptima.

Tijesto se radi od pšeničnog brašna i vode i peče se vrlo tanko. Kad je gotovo premaže se čokoladnom kremom. Zatim se palačinka ne zarola, već dva puta preklopi na četvrtinu.

Čapati, punjena pogača od integralnog brašna

Na šetnici uz plažu čapati je još jedna opcija za užinu. To su tanke pogače indijskog porijekla, a sastoje se od mješavine ječma, prosa i pšenice. Pripremaju se sa šećerom, soli, vodom i kukuruznim uljem i peku u tavi bez masnoće.

Prodaju se ili samo premazani s malo pročišćenog maslaca ili se pune krem sirom, čokoladnom kremom ili mljevenim mesom.

U blizini na "Ukusnoj ulici" naći ćete 30-ak mini štandova, ali nećete vidjeti nikoga da stoji u redu. Umjesto toga, gladni kupci dovezu se u automobilima i hrana im se daje kroz prozor.

Šavarma

Još jedan lokalni specijalitet je pileća šavarma, ali ovdje tu vrstu kebaba rade malo drukčije. "Naša šavarma je potpuno drukčija", kaže Mustafa, kuhar restorana Al Bisana Arabik, koji nudi šavamu za van.

"Dok Turci koriste pastu od rajčice, mi koristimo pastu od čilija", objašnjava. "To čini marinadu za pečenu piletinu puno pikantnijom." Pasta također uključuje kardamom, đumbir, bijeli papar, papriku, sol, svježi limun, suncokretovo ulje, bijeli ocat i vodu.

Sambusa ili samosa

U blizini Galeries Lafayette nude se zalogaji koji, barem prema riječima njihova prodavača Soufianea, imaju ono što je potrebno da budu dobro primljeni među nogometnim navijačima. To su prženi i punjeni jastučići od tijesta koji se zovu samosa i sambusa.

Soufiane nabraja i svoju ponudu malih pita. Jedna je "mesna sfiha s govedinom i začinima poput kumina, đumbira, soli i celera”, kaže.

"Mesna sambusa, pržene rolice s junetinom, lađice od tijesta sa špinatom, češnjakom, solju i đumbirom te kolutićima sa sirom."

Nakon što ih kušate, morate se složiti da su savršen međuobrok, piše dpa.