Sladoled, čokolada, pire… Ovo sigurno niste znali o njima…

Koliko samo hrane pojedete spremljene na različite načine, ali uopće ne znate gdje je i kako nastala? Stoga ćete u ovom tekstu saznati detalje koje sigurno čitate prvi puta...

Sladoled se nije uvijek posluživao u kornetima, oni su relativno ''novi'' izum.

Različiti slastičari – poput Itala Marchionija i Ernesta Hamwija, koji su bili imigranti, razvili su vlastite verzije korneta za sladoled 1890-ih i 1900-ih.

Tako je 1904. godine održan St. Louis na Louisiana Purchase Exposition, prvi svjetski sajam koji se održavao na američkom tlu nakon Svjetske izložbe u Chicagu 1893. godine.

Među delicijama u kojima su posjetitelji uživali bio je i kornet sladoleda te je upravo taj događaj doprinio ovakvom načinu serviranja danas mnogima omiljene slastice, podsjeća portal Punkufer.hr.

Čokolada u današnjem obliku 

Čokoladni proizvodi postoje tisućljećima. Počevši oko 1500. godine prije Krista s Olmecima u današnjem Meksiku, stari Mezoamerikanci konzumirali su piće dobiveno od kakaovca.

No, čokolade kakve poznajemo imaju noviju povijest. 

Englez Joseph Fry, čiji je otac bio vlasnik posla s kakaovcem, prvi je puta predstavio prvu čokoladicu 1847. godine.

Fry's čokoladica nastala je zahvaljujući razvoju kakaovca u prahu 1828. godine od strane Coenraada van Houtena, kemičara iz Nizozemske. Miješanjem prerađenog kakaa sa šećerom i maslacem Fry ga je mogao oblikovati u oblik pločice.

Špageti i mesne okruglice

Špageti i mesne okruglice možda su na menijima u restoranima koji poslužuju talijansku hranu u Sjedinjenim Državama, ali teško ćete to jelo vidjeti na jelovniku u Italiji.

Naime, imigranti iz južne Italije pristizali su u Sjedinjene Države krajem 19. i početkom 20. stoljeća pa su tu svoju tradicionalnu hranu prilagodili američkim uvjetima.

Dostupnost konzerviranih rajčica značila je da su talijanski imigranti radili umak na bazi rajčice koji je podsjećao na onaj autentični, talijanski umak od rajčica.

Zatim su u umak dodali ono što su mogli priuštiti, uključujući jeftinije komade mesa koje su ''pojačali'' krušnim mrvicama i uvaljali u kuglice.

Upravo je tako ''rođen'' talijansko-američki klasik, ali u stvarnosti – autentično američko jelo.

Pire krumpir

Do 18. stoljeća Europljani su otkrivali različite načine konzumiranja krumpira.

Krumpir je stigao iz Amerike, prešavši Atlantik kada su ga kolonizatori donijeli kući.

Godine 1747. Engleskinja Hannah Glasse izdala je The Art of Cookery, popularnu i neizostavnu kuharicu za kuhare 18. stoljeća.

Među priloženim receptima nalazio se i onaj za izradu pire krumpira te je na taj način pire postao dio svakodnevice.