Što je kimchi, zašto je zdrav i kako se priprema?

Kimchi (čita se 'kimči') je jedno od najpoznatijih jela korejske kuhinje, a sve je popularniji i u zemljama Zapada. Često se poslužuje kao prilog uz azijska jela, no treba znati da kimchi nije samo ukusno jelo, nego i nutritivno bogata fermentirana namirnica s brojnim zdravstvenim prednostima.

Kimchi, tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća

U nastavku saznajte što je točno kimchi, kako se priprema, gdje ga možete kupiti i na koje ga sve načine možete konzumirati.

Što je kimchi?

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća, najčešće kineskog kupusa, bijele rotkve i krastavaca. Okus mu je kiselkast i pikantan, a recepti za kimchi variraju ovisno o regiji (i osobnom ukusu).

Osnovni sastojci za pripremu kimchija uključuju: kineski kupus, bijelu rotkvu i/ili krastavce, vodu, češnjak, đumbir, korejsku čili papriku (gochugaru), slatko rižino brašno ili šećer, riblji umak.

Kimchi, tipično korejsko jelo

Kako pripremiti kimchi?

Priprema kimchija uključuje fermentaciju, proces koji mu osigurava jedinstven okus i zdravstvene prednosti:

Povrće (najčešće kineski kupus) se reže na komade i natapa u otopini soli, 7 do 12 sati.

Nakon toga, povrće se ispire i ocijedi.

Priprema se začinska pasta od češnjaka, đumbira, gochugaru čili paprike, slatkog rižinog brašna i ribljeg umaka.

Pasta se ravnomjerno raspoređuje po povrću.

Dobivena smjesa se stavlja u sterilizirane staklenke, hermetički zatvori i ostavlja na sobnoj temperaturi jedan do dva dana. Ako je vani vruće, bolje ga je ostaviti u hladnjaku tri do četiri dana.

Nakon fermentacije, kimchi se sprema u hladnjak gdje se može čuvati mjesecima.

Kimchi – nutritivna vrijednost

Kimchi je bogat vitaminima i mineralima, a istovremeno ima malo kalorija. Sadrži: vitamin A, vitamin B, vitamin B6, vitamin K, folnu kiselinu, beta-karoten, željezo.

Kimchi, tradicionalno korejsko jelo

Zašto je kimchi zdrav?

Kimchi se smatra superhranom zbog bogatog nutritivnog sastava i probiotičkih svojstava.

Sadrži probiotike – fermentacijom nastaju zdrave bakterije (Lactobacillus), koje podržavaju zdravlje crijeva i probavu. Proces lakto-fermentacije omogućuje razgradnju šećera u mliječnu kiselinu, koja djeluje kao prirodni konzervans i pridonosi očuvanju crijevne mikroflore.

Jača imunitet – zahvaljujući vitaminima i probioticima, kimchi može ojačati imunološki sustav. Vitamin C u kimchiju dodatno podržava imunološku funkciju i smanjuje oksidativni stres u tijelu.

Smanjuje upale – istraživanja sugeriraju da fermentirana hrana može pomoći u smanjenju kroničnih upala u tijelu, zahvaljujući spojevima koji imaju protuupalna svojstva.

Može usporiti starenje – određeni spojevi u kimchiju mogu pomoći u zaštiti stanica i poboljšati njihovu dugovječnost. Studije pokazuju da antioksidansi prisutni u kimchiju mogu smanjiti oksidativna oštećenja koja su povezana s procesom starenja.

Može spriječiti gljivične infekcije – probiotici u kimchiju mogu pomoći u prevenciji vaginalnih gljivičnih infekcija uzrokovanih rastom gljivica Candida. Istraživanja pokazuju da određeni sojevi Lactobacillusa iz kimchija mogu imati antimikrobna svojstva.

Može pomoći u mršavljenju – niskokaloričan je i bogat vlaknima, što pridonosi osjećaju sitosti i sprječava prejedanje. Studije pokazuju da konzumacija fermentirane hrane može pomoći u regulaciji tjelesne mase i razine šećera u krvi.

Podržava zdravlje srca – probiotici, vlakna i antioksidansi mogu doprinijeti smanjenju kolesterola i regulaciji krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, objašnjava portal za zdraviji i sretniji život Centar zdravlja.

Kako jesti kimchi?

Kimchi se može jesti na različite načine:

samostalno – kao prilog uz rižu ili meso,

u juhama – dodaje se u korejska jela poput kimchi jjigae (varivo s kimchijem i svinjetinom),

u prženoj riži – nasjeckani kimchi prži se s rižom, jajima i sezamovim uljem,

u palačinkama – dodaje se u tijesto za palačinke od brašna, vode i jaja,

u sendvičima – osigurava hrskavost i pikantnu notu sendvičima i burgerima.

Kimchi, tradicionalno korejsko jelo