Vlada pozvana da osigura besplatnu školsku prehranu

ZAGREB, 9. rujna 2022. (Hina) -Inicijativa "Pravo svakog djeteta na školski obrok" opet je pozvala Vladu da besplatnu školsku prehranu za sve osnovnoškolce prepozna kao jednu od mjera pomoći obiteljima s djecom te da se ona uvrsti u paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena i krize.

Apeliramo na Vladu duže od dvije godine, a dogovor oko operacionalizacije i modaliteta uvođenja univerzalnog obroka u osnovne škole napravljen je u ožujku, podsjećaju u četvrtak iz Inicijative.Smatraju da se sustav školske prehrane nedovoljno financira i da taj problem treba riješiti kroz sustavno osiguranje javnih sredstava odmah, a ne čekati reformu osnovnoškolskog sustava čije će promjene nastupiti 2027.. 

Inicijativa napominje da je početak školske godine 2022./2023. obilježen "činjenicom da po pitanju uvođenja modela univerzalne besplatne prehrane za osnovnoškolce na implementacijskoj razini nije učinjeno ništa".

Kao primjer nužnosti hitnog donošenja rješenja naveli su slučaj zadarske škole koja je tražila od roditelja potpisivanje zadužnica za školsku prehranu i sve češće odluke o poskupljenju školske prehrane. 

Svako peto dijete živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a gotovo 14.000 djece iz obitelji korisnika socijalne pomoći živi u dubokom siromaštvu, upozorava Inicijativa.

Osim toga, dodaje, preko 260.000 djece koristi pravo na doplatak za djecu, što je više od jedne trećine ukupnog broja djece.

Prema istraživanju koje su proveli u listopadu i studenom 2021. s ravnateljima osnovnih škola pokazalo se kako 40 posto ravnatelja navodi da je nekoj djeci školski obrok jedini cjeloviti obrok u danu.

Isto toliko njih navodi da među djecom koja nisu uključena u školsku prehranu ima djece koja ne konzumiraju niti jedan obrok tijekom školskog dana, dok 15 posto ravnatelja ističe da se povećao broj roditelja koji nisu mogli podmirivati troškove školske prehrane, uglavnom zbog financijskih poteškoća ili nezaposlenosti.

(Hina) pp/xbsok yln

 

TAGOVI