Ukratko, ne. Poližete li poklopac ne znači da ćete konzumirati i aluminij. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer se možete porezati na oštrome rubu metala.
Po Njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika Aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju.
Limunska kiselina ili obična sol, na primjer, može se naći u jogurtima.
“Upravo zbog toga pakiranja su iznutra obložena”, objašnjava institut.
Taj zaštitni sloj sprečava da alumnij dospije u jogurt, što znači da poklopac možete polizati bez posljedica za zdravlje.
No alumnij može biti rizičan po drugim osnovama.
To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može ga se pronaći u mnogim stvarima. Ne bi trebalo progutati više od jednog miligrama aluminija po kilogramu tjelesne težine tjedno. Ako se hranite uobičajeno, taj limit nećete premašiti.
No treba biti oprezan kada koristite aluminijsku foliju ili jednokratne aluminijske posude.
Ako u kontakt s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminija može se prenijeti na hranu.
Zato u auminijsku foliju ne bi trebalo umatati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli poput narezanih jabuka, rajčica i sira, kao ni marinirano meso.