Europski HTI Summit zdravstvenog turizma

Jačanje međunarodne i prekogranične suradnje u zdravstvenom turizmu važni su za dijeljenje znanja i resursa te pronalaženje učinkovitih rješenja za izgradnju boljih sustava skrbi i dostupnosti tih usluga, zaključili su uz ostalo na Europskom HTI Summitu zdravstvenog turizma.

Taj Summit održan je prošli tjedan u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Okupio je profesionalce i predstavnike ključnih europskih udruga i kompanija zdravstvenog turizma te Europskog parlamenta, uključujući članove Odbora za turizam. 

“Summit je održan s ciljem da se uoči europskih izbora potakne rasprava o budućnosti razvoja zdravstvenog turizma i iznesu zahtjevi i očekivanja vodećih stručnjaka i lidera medicinskog, lječilišnog i spa turizma u Europi predstavnicima europske politike”, ističe za Hinu Ivana Kolar.

Zaključeno je, dodaje, i da je zdravlje ključna tema kojom se Europa mora aktivno baviti u suradnji s pružateljima usluga zdravstvenih i turističkih usluga.

“Stanovništvo svijeta ubrzano stari i prevenciju kao temelj zdravlja važno je uključiti u zdravstvenu skrb. U vremenu globalizacije moramo osigurati slobodno tržište zdravstvenih usluga, dostupnih svima pod jednakim uvjetima. Suradnja unutar EU je važna, a globalno je sljedeći korak, jer samo razmjenom znanja i iskustava možemo pridonijeti daljnjem razvoju zdravstvenih turizma i te ponude”, ističe Kolar.

U raspravama o tome su, kako prenosi, sudjelovali zastupnici u Europskom parlamentu iz Španjolske, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Malte, Rumunjske i Bugarske, kao i iz Europske putničke komisije (ETC) i Europske komisije za zdravlje, Europske udruge za zdravstveni menadžment (EHMA), Fondacije za zdravstveni turizam Indije i drugi, koji su se složili o velikim potencijalima za razvoj zdravstvenog turizma u Europi.

S njima su o tome na Summitu razgovarali i predstavnici Europske udruge spa turizma (ESPA), Europske udruge povijesnih termalnih gradova (EHTTA) i Europske udruge privatnih klinika (UEHPA).

Neki su, kaže Kolar, i predložili da se zdravstveni turizam “končano uvede i među ključne ciljeve turizma na razini Europe”, a veća pažnja posvećena je i temama prekogranične suradnje i slobodnog tržišta, uz isticanje nužnosti daljnjeg razvoja tzv. europske cross border healthcare direktive.

“Izazovi poput pandemije, rastućih troškova zdravstvene skrbi i nejednak pristup zdravlju zahtijevaju globalni odgovor. Suradnja u zdravstvenom turizmu omogućuje zemljama privlačenje turista i pacijenata iz svijeta, a time se potiču investicije, zapošljavanje i održiv rast”, poručila je Kolar, ujedno i predsjednica Udruženja zdravstvenog turizma HGK.