Idejno rješenje Rehabilitacijskog centra u Dugopolju

SPLIT, 21. travnja 2022. (Hina) - Idejno rješenje Rehabilitacijskog centra za djecu i odrasle s teškim tjelesnim invaliditetom, s teškoćama u razvoju, kao i ostale osobe u potrebi od 11.268 četvornih metara zatvorenog prostora, a koji će se graditi u Dugopolju u zoni Podi-zapad, predstavljeno je u četvrtak u Splitu.

Inicijator centra, koji će biti posebno prilagođen raznovrsnim tretmanima i rehabilitacijskim programima, jednostavnom kretanju i ugodnom boravku, je udruga Anđeli iz Splita koja od 2005. godine brine o toj djeci kao najranjivijoj skupini u društvu, a kojoj je način života svakodnevna terapija i vježbanje.

Idejno rješenje kompleksa, koje se proteže na 11,268 kvadratnih metara zatvorenog prostora, izradili su arhitekti Dinko Peračić i Dean Stubnja. U izjavi za medije, predsjednica udruge Anđeli Dijana Aničić ocijenila je kako se radi o strateškom projektu kakav ne postoji u Republici Hrvatskoj pa čak ni u cijeloj jugoistočnoj Europi.

"Bit će to prostor za sve osobe koje su u potrebi jer bilo tko od nas može sutra doživjeti nekakvu nesreću, a ovaj centar bit će prostor za potrebnu rehabilitaciju", kazala je Aničić koja je majka djeteta s teškim tjelesnim invaliditetom. 

"U svakom trenutku u objektu će moći biti tristo ljudi, s mogućnošću proširenja uz potpomognuto stanovanje", dodala je Aničić.

Na terenu u Dugopolju predviđena je dodatna sadnja stabala autohtonog crnog bora kako bi se lokacija zaštitila od bure i uredila kao poseban zaštićen okoliš. Unutar šume zamišljen je park, a i nekoliko objekata koji će imati 18 prostorija za rad službenika za stručnu pomoć.

U centru će, prema riječima arhitekta Stubnja, biti 92 kreveta za korisnike od kojih će 20 biti u odvojenom objektu, a ostatak u tri međusobno povezane zgrade stacionara. Na vanjskom terenu, koji broji više od 14 tisuća kvadratnih metara, izgradit će se, među ostalim, prostor za terapiju uz konje i pse i povrtnjaci. U sklopu centra sagradit će se unutarnji i vanjski bazen, mala i velika dvorana s pripadnim garderobama, teretana i tereni prilagođeni osobama sa smanjenom pokretljivosti.

Projekt podupire Splitsko-dalmatinska županija i općina Dugopolje ispred kojih su, na prezentaciji u hotelu Park, bili župan Blaženko Boban i načelnik Perica Bosančić. Ta je županija i financirala izradu projekta u cijelosti u iznosu od 250 tisuća kuna.

Na predstavljanje su, među ostalima, stigli i bivši gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević,  ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, gradski vijećnici Mosta Josip Markotić, Ivana Ljulj Cvitanić i Ivica Grković, vijećnik Hrvatske građanske stranke Igor Stanišić, vijećnica Pametnog za Split i Dalmaciju Kristina Vidan te bivši vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Ante Zoričić.